Artikel

Wat is Cryptocurrency?

Wat is Cryptocurrency?

Cryptocurrency is gedecentraliseerd digitaal geld dat gebaseerd is op blockchain-technologie. Je bent misschien bekend met de populairste versies, Bitcoin en Ethereum, maar er zijn meer dan 5000 verschillende cryptocurrencies in omloop. Lees hier meer over wat Bitcoin is

Hoe werkt cryptocurrency?

Een cryptocurrency is een ruilmiddel dat digitaal, versleuteld en gedecentraliseerd is. In tegenstelling tot de Amerikaanse dollar of de euro is er geen centrale autoriteit die de waarde van een cryptocurrency beheert en in stand houdt. In plaats daarvan worden deze taken via het internet breed verdeeld onder de gebruikers van een cryptocurrency.

U kunt crypto gebruiken om gewone goederen en diensten te kopen, hoewel de meeste mensen in cryptocurrencies beleggen zoals ze in andere activa zouden doen, zoals aandelen of edele metalen. Hoewel cryptocurrency een nieuwe en opwindende activaklasse is, kan de aankoop ervan riskant zijn omdat u een behoorlijke hoeveelheid onderzoek moet doen om volledig te begrijpen hoe elk systeem werkt.

Bitcoin was de eerste cryptocurrency, voor het eerst in principe geschetst door Satoshi Nakamoto in een paper uit 2008 met de titel "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System." Nakamoto beschreef het project als "een elektronisch betaalsysteem gebaseerd op cryptografisch bewijs in plaats van vertrouwen."

Dat cryptografisch bewijs komt in de vorm van transacties die worden geverifieerd en vastgelegd op een blockchain.

Wat is een Blockchain?

Een blockchain is een open, gedistribueerd grootboek dat transacties in code vastlegt. In de praktijk is het een beetje als een chequeboek dat is verdeeld over talloze computers over de hele wereld. Transacties worden vastgelegd in "blokken" die vervolgens aan elkaar worden gekoppeld in een "keten" van eerdere cryptocurrency transacties.

"Stel je een boek voor waarin je alles opschrijft waar je elke dag geld aan uitgeeft," zegt Buchi Okoro, CEO en medeoprichter van de Afrikaanse cryptocurrency exchange Quidax. "Elke pagina is vergelijkbaar met een blok, en het hele boek, een groep pagina's, is een blockchain."

Met een blockchain heeft iedereen die een cryptocurrency gebruikt een eigen kopie van dit boek om een eenduidig transactieregister te creƫren. Software logt elke nieuwe transactie wanneer die plaatsvindt, en elke kopie van de blockchain wordt tegelijkertijd bijgewerkt met de nieuwe informatie, waardoor alle records identiek en accuraat blijven.